Single-family house in Calle Sax, Xàbia Single-family house in Calle Sax, Xàbia Single-family house in Calle Sax, Xàbia Single-family house in Calle Sax, Xàbia

 
18016
Single-family house in Calle Sax, Xàbia
2018-2020
Singular Studio

This is an isolated detached house, located in the municipality of Jávea, Alicante. It is organized over two floors: ground floor and first floor and consists of around 630.00m2.

The house is projected half-buried on its north and west sides, while on the south and east sides it opens up to the outside with large windows and overhangs. The roof that composes the first floor ceiling is unfolded in its central part to create a double height space over the living room.

Windmill's mission has been to solve all the particularities that the house presented, paying special attention to detail. It is mostly a reinforced visible concrete structure, with a retaining walls system to form the ground floor, pillars and solid slabs, and with the particularity of some metal pillars in order to be able to be embedded in the architectural solution.

The horizontal structure is formed by solid reinforced concrete slabs, 35 cm thick, with the exception of the roof jacket slab and the elevator case slab, 25 and 20 cm thick respectively.

Noteworthy elements are the cantilever of the terrace of the main façade of the house, which is more than 4 meters in length. The structure of this part has been resolved by means of metal profiles, type HEB, embedded in the reinforced concrete, which has allowed us solve the flat slabs, within a maximum edge of 35cm.