Reform and enlargement of the Institut Villablanca Reform and enlargement of the Institut Villablanca Reform and enlargement of the Institut Villablanca Reform and enlargement of the Institut Villablanca

 
16210
Reform and enlargement of the Institut Villablanca
2017
Ferran Grau Architects y Nuria Casais Peréz

This is the reform and expansion of a residence for people with intellectual disabilities, located within the Villablanca Institute, Pere Mata group (Reus). The building consists of four volumes on the ground floor, arranged around a central patio. The first volume has been reformed, while the rest of the bodies are new constructions.

Windmill`s mission was to design an optimal solution that fits with the requirements of the architecture and its location. The structure of each volume has been raised independently, but using the same elements: metallic profiles of tubular section and unidirectional forgings of joists and casetones.

It is worth mentioning the exterior canopies that protect the central patio, the pool and the access to the building. All of them are also resolved with tubular section metal profiles. In addition, several shoring has been made on the load-bearing walls of the existing building, with the aim of adapting to the new architecture.